Bordeaux-viini – Upein elämys
Bordeaux’n viinialue sijaitsee Lounais-Ranskassa. Alueen tärkeimmät punaiset rypälelajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ja Petit Verdot. Vihreistä rypälelajikkeista tärkeimmät ovat Sémillon, Sauvignon ja Muscadelle. Punaiset Bordeaux-viinit tunnetaan niiden pitkästä säilyvyydestä. Nykyään rypäleet korjataan myöhemmin kuin ennen, mikä antaa niille enemmän kypsyyttä ja vähemmän hapokkuutta. Siksi viinejä voi juoda jo aikaisemmin, usein vain 2–4 vuoden jälkeen. Ne sisältävät kuitenkin runsaasti tanniineja, joten ne kehittyvät ajan myötä entistä paremmiksi. Kuiva, valkoinen Bordeaux-viini on parhaimmillaan nuorena, mutta monet huippuviinit kestävät varastointia ja paranevat ajan myötä.
Bordeaux’n terroir on ainutlaatuinen ja vaihtelee sen mukaan, kummalla puolella Gironde-jokea viinitila sijaitsee. Siksi Bordeaux’n viinit jaetaan oikean ja vasemman rannan viineihin.
Bordeaux’n viinit oikealta ja vasemmalta rannalta
Vasemmalla rannalla tuotetut viinit perustuvat pääasiassa Cabernet Sauvignon -rypäleeseen, jota usein sekoitetaan Merlot’n, Cabernet Francin ja Petit Verdot’n kanssa. Vasemman rannan maaperä koostuu pääosin syvästä sorakerroksesta, mikä takaa hyvän vedenpoiston ja pakottaa köynnökset hakemaan ravinteita syvältä. Tämä tekee alueesta ihanteellisen Cabernet Sauvignonille. Tämän terroirin ansiosta viinit ovat tanniinipitoisia ja eivät yleensä sovi juotaviksi nuorina. Pitkä kypsytys tuo kuitenkin esiin niiden parhaat puolet, ja siksi ei ole harvinaista, että vasemman rannan Bordeaux-viinit säilyvät ja paranevat yli 30 vuoden ajan – kunhan ne säilytetään oikein.
Oikealla rannalla viinintuottajat käyttävät pääasiassa Merlot-rypälettä. Maaperä koostuu suurelta osin savesta ja kalkkikivestä, mikä tekee siitä erityisen suotuisan Merlot’n viljelylle. Tämän ansiosta oikean rannan viinit ovat pehmeitä ja helposti juotavia jo nuorina.
Jos sinulla on kysyttävää viineistämme tai tarvitset inspiraatiota niiden käyttöön, ota rohkeasti yhteyttä.