Kaikki Châteauneuf-du-Pape -viinialueesta
Châteauneuf-du-Pape – legendaarinen viinialue Rhône-joella
Châteauneuf-du-Papea kutsutaan usein "13 rypälelajikkeen sinfoniaksi", sillä alueella saa viljellä ja sekoittaa jopa 13 eri rypälelajiketta. Merkittävimmät lajikkeet ovat Grenache, Syrah, Mourvèdre ja Cinsault. Châteauneuf-du-Pape on Rhône-joen eteläosan suurin ja tunnetuin viinialue, jossa viljelyalaa on yli 3000 hehtaaria. Alueen tuotannosta 94 % on punaviinejä, jotka ovat usein täyteläisiä ja korkealla alkoholipitoisuudella varustettuja.
Luonnonmukaisuus ja terroir
Parhaat Châteauneuf-du-Pape -viinit ovat puhtaita ja autenttisia ilmaisuja rypäleistä, maaperästä ja vuosikerrasta. Viinitarhat viljellään luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti, ja alueen voimakkaat tuulet (mistral) sekä runsas auringonpaiste vähentävät tarvetta torjunta-aineille. Myös itse viinit ovat puhtaita, sillä niiden luonnetta ei yleensä peitetä uuden tammitynnyrin aromilla.
Kaikki Châteauneuf-du-Pape -viinit eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Siksi on hyödyllistä ymmärtää tämän arvostetun viinialueen historiaa, maantiedettä ja viininvalmistusmenetelmiä, jotta osaat valita itsellesi sopivimmat viinit.
Alueen rypäleet ja tuotanto
Châteauneuf-du-Pape on Rhône-joen suurin nimikkoviinialue (AOC), ja siellä tuotetaan vain kahta viinityyppiä:
-
Punaviini (94 % tuotannosta)
-
Valkoviini (6 % tuotannosta)
Punaviinien päärypälelajike on Grenache, jota seuraavat Syrah ja Mourvèdre sekä pienemmät määrät Cinsaultia, Muscardinia, Counoisea, Vaccarèsea ja Terret Noiria. Valkoviineissä käytetään mm. Grenache Blancia, Clairettea, Bourboulencia ja Roussannea. Valkoviinit eivät aiemmin herättäneet suurta kiinnostusta, mutta viimeisen 20 vuoden aikana tuotantomenetelmiä on kehitetty ja niiden laatu on noussut merkittävästi.
Châteauneuf-du-Papen perintö ja laatu
Vaikka Ranskan viiniluokitusten juuret ovat Châteauneuf-du-Papessa (vuonna 1923 alueella kehitettiin ensimmäiset viinin laatustandardit), sen viinit eivät pitkään aikaan nauttineet samaa arvostusta kuin esimerkiksi Burgundin tai Bordeaux’n viinit. Tämä johtui osittain siitä, että suuri osa tuotannosta päätyi viiniosuuskuntiin ja massatuotantona myytäviin sekoituksiin.
Aikoinaan alueella oli vain puoli tusinaa korkealaatuista tuottajaa, kuten Château de Beaucastel, Domaine du Vieux Télégraphe, Rayas, Mont-Redon, Clos du Mont-Olivet ja Clos des Papes. Nykyään laadukkaita tuottajia on jo 60–70, ja viinit ovat jopa parempia kuin ennen. Laadun nousu johtuu moderneista valmistustekniikoista sekä uusista, intohimoisista viinintekijöistä, jotka ovat herättäneet alueen perinteiset viinitarhat uuteen kukoistukseen.
Viinityylien monimuotoisuus
Châteauneuf-du-Pape -viinit voivat olla helposti lähestyttäviä ja hedelmäisiä tai täyteläisiä ja voimakkaasti maustettuja. Niissä voi aistia yrttejä (herbes de Provence), mustaa kirsikkaa, mustaherukkaa, karhunvatukkaa, grillattua lihaa ja jopa lihaliemen vivahteita.
Laadukkaimmat viinit ovat pitkäikäisiä ja voivat kehittyä 15–25 vuoden ajan, saavuttaen syvemmän ja moniulotteisemman makuprofiilin.
Châteauneuf-du-Pape on viinialue, joka ansaitsee paikkansa viiniharrastajan lasissa – joko nautittavaksi heti tai kellarissa kehittymässä tulevia juhlahetkiä varten.