Kuinka valita oikea viini ruoan kanssa?
Jos aiot tarjoilla viiniä ruoan kanssa, voi olla vaikeaa tietää, mikä viini sopii parhaiten ruokaan ja täydentää sitä. Tässä on muutamia hyviä perusperiaatteita, jotka auttavat valitsemaan oikean viinin ruokasi mukaan.
Makea ruoka vaatii makeaa viiniä
Mitä makeampi ruoka, sitä makeampi viinin tulisi olla. Ruokien makeus korostaa viinin happamuutta ja karvautta, joten makea viini sopii aina makean ruoan kanssa. Siksi jälkiruokaviinit ovatkin niitä makeimpia viinejä, joita voit ostaa.
Jälkiruokaviinit ovat siis täydellisiä jälkiruokien kanssa, mutta entä makeammat ruoat, jotka eivät välttämättä ole jälkiruokia? Rypälelajikkeet kuten Riesling ja Pinot Gris ovat makeita viinejä, jotka sopivat hyvin makeampiin ruokiin. Näitä lajikkeita on kuitenkin myös kuivempina versioina, joten on tärkeää tarkistaa, että ostettavat viinit ovat makeampia versioita, jotka sopivat makean ruoan kanssa.
Hapan ruoka vaatii hapanta viiniä
Tämä periaate on samanlainen kuin edellinen. Jos tarjoilet ruokaa, jossa on paljon happamuutta, kuten sitruunaa, kannattaa valita myös hapan viini. Hapan ruoka vähentää viinin happamuuden tunteen, jolloin viinin muut makuvivahteet tulevat paremmin esiin.
Esimerkiksi Sauvignon Blanc on rypälelajike, joka on hyvin hapan ja sopii siksi hyvin happamille ruoille. Tämä viini tuo esiin esimerkiksi viinissä olevan karhunvadelman ja orapihlajan makuja.
Pieni makeus viinissä täydentää suolaista ruokaa
Suola ja makeus täydentävät aina toisiaan. Jos tarjoilet suolaista ruokaa, viinin hieman makeus voi tasapainottaa makuja ja tehdä yhdistelmästä entistä paremman.
Valkoviinit, kuten Chardonnay lämpimämmistä ilmastoista, sopivat hyvin suolaisten ruokien kanssa, sillä ne sisältävät hieman makeutta, joka tasapainottaa ruoan suolaisuutta. Punaviinit, kuten Pinot Noir, ovat myös hyviä suolaisten ruokien kanssa, koska ne tuovat hyvän tasapainon suolaisuuden rinnalle.
Intensiteetti vaatii intensiteettiä
Jos tarjoilet voimakkaan makuisia ruokia, on paras valita myös voimakas viini. Jos viini ei vastaa ruoan voimakkuutta, se voi nopeasti tuntua mauttomalta ja tylsältä.
Voimakkaampi punaviini tai mausteinen Merlot sopivat hyvin mausteisten ruokien intensiteettiin – tai jos mieluummin valitset valkoviiniä, kuivempi Riesling voi olla hyvä vaihtoehto.
Voimakkaat punaviinit liharuokien kanssa
Ruoat, joissa on paljon proteiinia – olipa kyseessä pihvit tai paistit – täydentyvät hyvin voimakkailla punaviineillä. Tämä noudattaa samaa periaatetta kuin edellä: yhdistä lihan voimakkuus voimakkaan punaviinin kanssa.
Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat kaksi rypälelajiketta, jotka sopivat täydellisesti liharuokien kanssa, sillä ne ovat voimakkaita viinejä, jotka täydentävät proteiinipitoisten ruokien makuja.
Raikas ja hapan viini rasvaiselle ruualle
Jos tarjoilet rasvaisia ja raskaita ruokia, hapokkaampi viini on hyvä valinta. Se tasapainottaa aterian rasvaisuutta ja viinin raikasta hapokkuutta.
Hyviä viinejä rasvaisille ruoille voivat olla esimerkiksi kuivat viinit kuten Chardonnay (viileämmistä ilmastoista) ja Riesling. Jos pidät enemmän punaviineistä, mausteinen Zinfandel voi myös olla erittäin hyvää rasvaisempien ruokien kanssa.