Sauvignon Blanc – Raikkautta Loiren laaksosta
Sauvignon Blanc on yksi maailman suosituimmista valkoviinirypäleistä, tunnettu raikkaasta hapokkuudestaan ja pirteistä, hedelmäisistä aromeistaan. Rypäleen alkuperä on Ranskan Loiren laaksossa, kuten Sancerre ja Pouilly-Fumén apellaatioilla, missä se tuottaa joitakin alueen ikonisimmista viineistä. Sauvignon Blancin makuprofiili vaihtelee viljelyalueen mukaan, mutta tyypillisiä piirteitä ovat sitruksen, vihreän omenan ja karviaisen aromit sekä tunnusomainen mineraalinen raikkaus.
Sancerressa Sauvignon Blanc tunnetaan eleganssistaan ja puhtaasta ilmaisustaan – korkeasta hapokkuudesta ja kirkkaista hedelmäisistä sävyistä. Pouilly-Fumé puolestaan tuottaa viinejä, joilla on usein savuisia vivahteita (kuten nimikin viittaa) yhdessä intensiivisten sitrus- ja yrttiaromien kanssa. Loiren laakson kalkkipitoinen maaperä vahvistaa viinin mineraalista luonnetta.
Sauvignon Blanc viihtyy erinomaisesti myös Ranskan ulkopuolella, erityisesti Uuden-Seelannin Marlborough’ssa, jossa sen makuprofiili on usein trooppisempi – passionhedelmän, ananaksen ja limen vivahteilla. Bordeaux’n alueella rypälettä käytetään sekä kuivien että makeiden viinien tuotantoon, usein sekoitettuna Sémillonin kanssa.
Alue |
Makuvivahteet |
Tyyli |
Sancerre |
Vihreä omena, sitrus, karviainen |
Elegantti, raikas, mineraalinen |
Pouilly-Fumé |
Sitrus, savu, yrtit |
Intensiivinen, mineraalinen, savuinen |
Marlborough |
Passionhedelmä, ananas, lime |
Trooppinen, täyteläinen, hedelmäinen |
Sauvignon Blancin pirteä hapokkuus tekee siitä täydellisen kumppanin tuoreelle kalalle, äyriäisille ja salaateille. Loiren viinit sopivat erinomaisesti ostereiden ja vuohenjuuston kanssa, kun taas trooppisemmat Uuden-Seelannin versiot käyvät hyvin mausteisen aasialaisen ruoan seuraksi.