Crémant – Kuohuviiniä Ranskan alueilta
Crémant on ranskalainen kuohuviini, jota valmistetaan useilla Ranskan alueilla perinteisellä menetelmällä – samalla tavalla kuin samppanjaa. Crémant eroaa samppanjasta siinä, että sitä voidaan valmistaa Champagne-alueen ulkopuolella ja usein eri rypälelajikkeista alueesta riippuen. Crémant-viinit tunnetaan hienosta kuplarakenteestaan, raikkaasta maustaan ja usein samppanjaa edullisemmasta hinnastaan.
Tunnettuja Crémant-appellaatioita ovat muun muassa Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne ja Crémant de Loire. Jokaisella appellaatioilla on omat erityispiirteensä käytettyjen rypäleiden ja valmistustapojen perusteella. Esimerkiksi Crémant d’Alsace valmistetaan usein rypäleistä kuten Pinot Blanc ja Riesling, kun taas Crémant de Bourgogne hyödyntää tyypillisesti Chardonnayta ja Pinot Noiria.
Crémant on yleensä kevyempi ja hedelmävetoisempi kuin samppanja, ja sen makuprofiilissa voi olla raikkaita sitruksen, omenan ja kukkien sävyjä. Hienot kuplat ja rapsakka hapokkuus tekevät siitä nautinnollisen sekä juhlatilanteissa että kevyiden aterioiden yhteydessä.
Crémant-appellaatiot
Appellaatio |
Rypäleet |
Makuvivahteet |
Crémant d'Alsace |
Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir |
Sitrus, omena, kukkaisuus |
Crémant de Bourgogne |
Chardonnay, Pinot Noir |
Raikas, kevyt, hedelmäinen |
Crémant de Loire |
Chenin Blanc, Cabernet Franc |
Omena, päärynä, mineraalisuus |
Crémant on monikäyttöinen viini, joka sopii hyvin äyriäisten, kevyiden salaattien ja jopa aasialaisen ruoan seuraksi. Sen raikkaus tekee siitä myös erinomaisen aperitiivin.