Mourvèdre – Mausteinen rypäle Etelä-Ranskasta
Mourvèdre, joka tunnetaan Espanjassa nimellä Monastrell, on rypälelajike, josta saadaan intensiivisiä ja mausteisia viinejä. Se viihtyy lämpimässä ilmastossa ja on erityisen yleinen Etelä-Ranskassa, etenkin Provencessa ja Rhône-laaksossa, sekä Espanjassa. Mourvèdrea käytetään usein sekoiteviineissä, mutta se loistaa myös lajikeviineissä, jotka ovat voimakkaita ja tanniinipitoisia.
Etelä-Rhônessa, erityisesti Châteauneuf-du-Papessa, Mourvèdre on tärkeä sekoiterypäle Grenachen ja Syrahin rinnalla. Se tuo viiniin rakennetta, syvyyttä ja mausteisia vivahteita, kuten mustapippuria, lakritsia ja tummia hedelmiä. Provencessa Mourvèdreä käytetään myös roseeviinien tuotannossa, joissa se lisää raikkautta ja hedelmäisiä sävyjä.
Espanjassa, missä lajike tunnetaan nimellä Monastrell, tuotetaan voimakkaita ja hedelmäisiä viinejä, joilla on selkeä tanniinirakenne. Espanjan lämmin aurinko kypsyttää rypäleet täydellisesti, mikä antaa viineille intensiivisiä aromeja, kuten karhunvatukkaa, mausteita ja kuivattuja yrttejä.
Alue |
Makuvivahteet |
Tyyli |
Châteauneuf-du-Pape |
Mustapippuri, lakritsi, tummat hedelmät |
Täyteläinen, tanniinipitoinen, mausteinen |
Provence |
Punaiset marjat, mausteet, yrtit |
Raikas, hedelmäinen, usein rosee |
Espanja (Monastrell) |
Karhunvatukka, kuivatut yrtit, mausteet |
Voimakas, rakenteikas, tanniinipitoinen |
Mourvèdren mausteinen ja täyteläinen luonne tekee siitä täydellisen kumppanin tuhtien ruokien, kuten lampaan, naudanlihan ja mausteisten pataruokien kanssa. Sen tanniinirakenne sopii hyvin myös kypsytykseen, jolloin viinin makuprofiili syvenee ja monimutkaistuu entisestään.