Petit Verdot – Bordeaux’n unohdettu rypäle
Petit Verdot on yksi Bordeaux’n vähemmän tunnetuista rypälelajikkeista, mutta sillä on tärkeä rooli monissa alueen arvostetuimmissa viineissä. Myöhään kypsyvänä lajikkeena se tuo sekoiteviineihin rakennetta, väriä ja syvyyttä, erityisesti Médocin alueella Bordeaux’ssa. Petit Verdota käytetään harvoin yksinään, mutta pieninä määrinä sen vaikutus viinin moniulotteisuuteen voi olla merkittävä.
Petit Verdot’n makuprofiilille ovat ominaisia intensiiviset tummat hedelmät, kuten karhunvatukka ja luumu, sekä mausteiset vivahteet, kuten orvokki ja pippuri. Korkea tanniinipitoisuus ja syvä väri tekevät siitä tärkeän komponentin sekoiteviineissä, etenkin niissä, jotka on tarkoitettu pitkään kypsytykseen. Viinit ovat usein täyteläisiä ja jämäköitä, mikä tekee niistä erinomaisia voimakkaiden ruokien ja intensiivisten makujen kumppaneita.
Bordeaux’n ulkopuolella Petit Verdota viljellään myös esimerkiksi Kaliforniassa ja Australiassa, joissa se pääsee useammin loistamaan lajikeviininä. Näillä alueilla se tuottaa usein täyteläisiä ja voimakkaita viinejä, joilla on syvä väri ja moniulotteinen makuprofiili.
Alue |
Makuvivahteet |
Tyyli |
Médoc, Bordeaux |
Tummat hedelmät, orvokki, pippuri |
Täyteläinen, tanniinipitoinen, moniulotteinen |
Kalifornia |
Karhunvatukka, suklaa, mausteet |
Täyteläinen, voimakas, hedelmävetoinen |
Australia |
Kypsät hedelmät, mausteet, orvokki |
Intensiivinen, rakenteikas, hedelmäinen |
Petit Verdot’n jämäkkä rakenne ja intensiivinen maku tekevät siitä täydellisen parin tuhtien ruokien, kuten grillatun naudanlihan, riistan ja mausteisten pataruokien kanssa. Sen tanniinirakenne mahdollistaa myös pitkän kypsytyksen, jolloin viinin makuprofiili syvenee ja monimutkaistuu entisestään.