Tempranillo – Espanjan kuningasrypäle
Tempranillo on kiistatta Espanjan tunnetuin punaviinirypälelajike ja selkäranka monille maan ikonisimmista viineistä, erityisesti Riojan ja Ribera del Dueron alueilta. Tempranillolla on monipuolinen makuprofiili, joka vaihtelee nuorten viinien raikkaista punaisista marjoista kypsytettyjen viinien tummempaan hedelmään, tupakkaan ja nahkaan. Tämä monikäyttöinen lajike viihtyy sekä viileissä että lämpimissä ilmastoissa, mikä antaa sille kyvyn mukautua ja tuottaa korkealaatuisia viinejä monilta Espanjan alueilta.
Riojassa Tempranillo tunnetaan viineistä, joita voidaan kypsyttää useita vuosia. Kypsyessään ne kehittyvät monivivahteisiksi, tuoden esiin kuivattujen hedelmien, vaniljan ja mausteiden aromeja tammikypsytyksen ansiosta. Ribera del Duerossa, jossa ilmasto on hieman lämpimämpi, viinit ovat usein voimakkaampia, syvemmillä hedelmäisillä aromeilla ja rakenteikkaammalla tanniiniprofiililla.
Tempranillo on myös tärkeä osa espanjalaisia sekoiteviinejä, joissa se yhdistetään usein esimerkiksi Garnachaan ja Gracianoon entistä monimuotoisempien viinien luomiseksi.
Alue |
Makuvivahteet |
Tyyli |
Rioja |
Punaiset marjat, vanilja, mausteet, kuivatut hedelmät |
Rakenteikas, kypsytyskelpoinen |
Ribera del Duero |
Tummat hedelmät, tupakka, nahka |
Täyteläinen, voimakas, tanniinipitoinen |
Toro |
Tummat hedelmät, suklaa, mausteet |
Jämäkkä, voimakas, tanniinipitoinen |
Tempranillon rakenne ja makuprofiili tekevät siitä loistavan parin runsaille ruoille, kuten grillatulle lampaan- ja naudanlihalle sekä tuhteihin pataruokiin. Kypsytetyt Tempranillo-viinit, kuten Reserva ja Gran Reserva, sopivat erinomaisesti myös kypsien juustojen ja leikkeleiden kanssa.