Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Espanjalaiset rypäleet – opas Espanjan viinilajikkeisiin

Espanja on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista ja koti monille ikonisille rypälelajikkeille, jotka viihtyvät lämpimässä ilmastossa ja vaihtelevissa terroireissa. Espanjalaiset rypäleet tarjoavat laajan kirjon tyylejä Riojan ja Ribera del Dueron voimakkaista punaviineistä Galician ja Katalonian raikkaisiin valkoviineihin.

Tunnetuimpia punaisia lajikkeita ovat Tempranillo, Garnacha (Grenache) ja Monastrell, jotka kaikki ovat keskeisessä roolissa Espanjan viinintuotannossa. Näistä rypäleistä valmistetaan viinejä monissa eri tyyleissä – kevyistä ja hedelmäisistä syviin, tanniinipitoisiin ja pitkään kypsyviin laatuviineihin.

Valkoviinien puolella tunnetuimpia lajikkeita ovat Albariño, Verdejo ja Viura. Näistä syntyy raikkaita, hapokkaita ja pirteitä viinejä, jotka sopivat täydellisesti Espanjan lämpimiin ilmastoihin.

Jokaisella rypäleellä on oma kotiseutunsa, jossa se ilmaisee parhaiten ainutlaatuisen luonteensa ja terroirinsa. Rioja tunnetaan rakenteikkaista Tempranillo-viineistään, kun taas Galiciassa valmistetaan Espanjan raikkaimpia viinejä Albariñosta.

Espanjan punaiset rypäleet

Rypäle

Alue

Tyyli

Tempranillo

Rioja, Ribera del Duero

Rakenteikas, tanniinipitoinen, kypsytyskelpoinen

Garnacha (Grenache)

Navarra, Priorat

Hedelmäinen, mausteinen, täyteläinen

Monastrell (Mourvèdre)

Jumilla, Alicante

Voimakas, mausteinen, intensiivinen

Mencía

Bierzo, Ribeira Sacra

Raikas, kukkainen, hedelmäinen

Graciano

Rioja, Navarra

Hapokas, tanniinipitoinen, mausteinen

Cariñena

Priorat, Aragon

Rakenteikas, tummat hedelmät, mausteinen

Bobal

Valencia, Utiel-Requena

Täyteläinen, hedelmävetoinen, mausteinen

Nämä punaiset rypäleet kuvastavat Espanjan punaviinien laajaa kirjoa – Galician kevyistä ja raikkaista Mencía-viineistä Riojan ja Ribera del Dueron voimakkaisiin ja tanniinipitoisiin Tempranilloihin. Monilla Espanjan punaviineillä on erinomainen kypsytyspotentiaali, ja ne voivat kehittyä vuosien ajan, erityisesti Prioratin ja Jumillan alueiden viinit.

Espanjan valkoiset rypäleet

Rypäle

Alue

Tyyli

Albariño

Rías Baixas, Galicien

Raikas, sitruksinen, korkea hapokkuus

Verdejo

Rueda

Aromaattinen, kukkainen, raikas

Viura (Macabeo)

Rioja, Catalonien

Sitrus, omena, kukat

Godello

Bierzo, Valdeorras

Hedelmäinen, kukkainen, täyteläinen

Palomino

Jerez

Kevyt, kuiva, käytetään sherryyn

Xarel-lo

Penedès

Rapea, sitruksinen, mineraalinen

Nämä valkoiset rypäleet tuottavat joitakin Espanjan raikkaimmista ja aromaattisimmista viineistä. Rías Baixasin Albariño tunnetaan sen pirteästä hapokkuudesta ja sitruksen vivahteista, kun taas Ruedan Verdejo tarjoaa kukkaisia aromeja ja runsasta hedelmäisyyttä. Viuraa käytetään sekä nuorissa ja raikkaissa valkoviineissä että kypsytetyissä Riojan viineissä, ja Xarel-lo on keskeinen lajike cavan tuotannossa.

Jos haluat oppia lisää eri rypäleistä ja niiden erityisistä alueista, voit lukea syventävät artikkelimme aiheista:

Olet tilannut uutiskirjeen
Virhe uutiskirjettä tilattaessa