Espanjalaiset rypäleet – opas Espanjan viinilajikkeisiin
Espanja on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista ja koti monille ikonisille rypälelajikkeille, jotka viihtyvät lämpimässä ilmastossa ja vaihtelevissa terroireissa. Espanjalaiset rypäleet tarjoavat laajan kirjon tyylejä Riojan ja Ribera del Dueron voimakkaista punaviineistä Galician ja Katalonian raikkaisiin valkoviineihin.
Tunnetuimpia punaisia lajikkeita ovat Tempranillo, Garnacha (Grenache) ja Monastrell, jotka kaikki ovat keskeisessä roolissa Espanjan viinintuotannossa. Näistä rypäleistä valmistetaan viinejä monissa eri tyyleissä – kevyistä ja hedelmäisistä syviin, tanniinipitoisiin ja pitkään kypsyviin laatuviineihin.
Valkoviinien puolella tunnetuimpia lajikkeita ovat Albariño, Verdejo ja Viura. Näistä syntyy raikkaita, hapokkaita ja pirteitä viinejä, jotka sopivat täydellisesti Espanjan lämpimiin ilmastoihin.
Jokaisella rypäleellä on oma kotiseutunsa, jossa se ilmaisee parhaiten ainutlaatuisen luonteensa ja terroirinsa. Rioja tunnetaan rakenteikkaista Tempranillo-viineistään, kun taas Galiciassa valmistetaan Espanjan raikkaimpia viinejä Albariñosta.
Espanjan punaiset rypäleet
Rypäle |
Alue |
Tyyli |
Tempranillo |
Rioja, Ribera del Duero |
Rakenteikas, tanniinipitoinen, kypsytyskelpoinen |
Garnacha (Grenache) |
Navarra, Priorat |
Hedelmäinen, mausteinen, täyteläinen |
Monastrell (Mourvèdre) |
Jumilla, Alicante |
Voimakas, mausteinen, intensiivinen |
Mencía |
Bierzo, Ribeira Sacra |
Raikas, kukkainen, hedelmäinen |
Graciano |
Rioja, Navarra |
Hapokas, tanniinipitoinen, mausteinen |
Cariñena |
Priorat, Aragon |
Rakenteikas, tummat hedelmät, mausteinen |
Bobal |
Valencia, Utiel-Requena |
Täyteläinen, hedelmävetoinen, mausteinen |
Nämä punaiset rypäleet kuvastavat Espanjan punaviinien laajaa kirjoa – Galician kevyistä ja raikkaista Mencía-viineistä Riojan ja Ribera del Dueron voimakkaisiin ja tanniinipitoisiin Tempranilloihin. Monilla Espanjan punaviineillä on erinomainen kypsytyspotentiaali, ja ne voivat kehittyä vuosien ajan, erityisesti Prioratin ja Jumillan alueiden viinit.
Espanjan valkoiset rypäleet
Rypäle |
Alue |
Tyyli |
Albariño |
Rías Baixas, Galicien |
Raikas, sitruksinen, korkea hapokkuus |
Verdejo |
Rueda |
Aromaattinen, kukkainen, raikas |
Viura (Macabeo) |
Rioja, Catalonien |
Sitrus, omena, kukat |
Godello |
Bierzo, Valdeorras |
Hedelmäinen, kukkainen, täyteläinen |
Palomino |
Jerez |
Kevyt, kuiva, käytetään sherryyn |
Xarel-lo |
Penedès |
Rapea, sitruksinen, mineraalinen |
Nämä valkoiset rypäleet tuottavat joitakin Espanjan raikkaimmista ja aromaattisimmista viineistä. Rías Baixasin Albariño tunnetaan sen pirteästä hapokkuudesta ja sitruksen vivahteista, kun taas Ruedan Verdejo tarjoaa kukkaisia aromeja ja runsasta hedelmäisyyttä. Viuraa käytetään sekä nuorissa ja raikkaissa valkoviineissä että kypsytetyissä Riojan viineissä, ja Xarel-lo on keskeinen lajike cavan tuotannossa.
Jos haluat oppia lisää eri rypäleistä ja niiden erityisistä alueista, voit lukea syventävät artikkelimme aiheista: